Les habilitats lògico-matemàtiques es fonamenten en la capacitat d’identificar les qualitats dels objectes (color, pes, temperatura, textura, mida, olor, gust….) fet que permetrà raonaments lògics més complexes com són tot tipus d’aparellaments, les classificacions emprant condicions diverses i l’ordenació seguint una qualitat o un patró (series).
Són aquestes les habilitats que posen en joc les normes de la gran oferta de jocs de cartes que classifico a continuació…
Aquesta classificació la faig en base als jocs que jo he anat adquirint amb el temps no son ni molt menys tots els que existeixen… no es exhaustiva… vol ser un model perquè tu puguis identificar en quina categoria estan els que tu tens… De fet si en tens algun que us encanti i que jo no hagi identificat t’agraeixo que ho comparteixis amb mi i l’afegiré com un regal que tu ofereixes al blog.
APARELLAMENT
Dobble (Asmodee)
El joc planteja moltes variants i propostes de joc amb les mateixes targes circulars. Tots ells basats en la idea de ser el més ràpid/a en trobar una figura idèntica en dues cartes. Aquestes cartes juguen amb el fet que l’únic que ha de ser idèntic són els objectes amb forma i color les mides són diferents i això dificulta les identificacions.
Molt divertit i adaptable.
Mistiboo (Djeco)
Un joc molt atractiu ja que es pot jugar a les fosques ja que les cartes són florescents. Els motius de les cartes són de “por” (fantasmes, vampirs, bruixes i bruixots….) amb una il·lustració cuidada.
Es tracta d’anar descartant-te parelles de cartes que aniràs obtenint al fer intercanvis de cartes amb els teus companys i companyes. Hi ha una carta el mistiboo (gat) que no té parella i qui la té en la seva baralla intentarà que marxi cap a un altre jugador… Tenir el mistiboo vol dir perdre el joc ja que mai et quedaràs a zero cartes.
Ideal per Ambients de llum, abans d’anar a dormir o de càmping…
Zanimatch (Djeco)
Joc de cartes amb un munt d’animals coneguts i d’altres no tant… Cal que identifiquis quina de les 8 cartes que té cada jugador està representada en la carta central on apareixen molts animals.
Si trobes un dels teus animals representat en la carta central dius el nom de l’animal i et podràs quedar amb la carta. Guanyarà el jugador que més cartes aconsegueixi.
Bataflash (Djeco)
Joc de cartes on cal aconseguir descartar-te de totes les teves cartes fet que aconseguiràs si trobes un dels teus animals representat en la carta central (mig de la taula).
Aquest joc juga amb la mida de les figures fet que enganya i dificulta la capacitat d’identificar les parelles.
CLASSIFICACIÓ
Joc de Cartes de famílies
Aquest és el joc de cartes que tothom recorda haver jugat alguna vegada al llarg de la seva infància cal aconseguir tenir les 6 cartes de la família (mare, pare, àvia, avi, fill, filla) de les diferents cultures. La il·lustració és la de “tota la vida”…
Si el model no és del teu gust sempre pots agafar la idea del joc i fer-te’n un personalitzat amb les famílies d’amics més properes o amb les dels infants de la classe o ambient.
Bogoss (Djeco)
Joc de cartes amb les il·lustracions florescents de tal manera que és molt divertit per jugar en ambients de llum, a les fosques o abans d’anar a dormir.
Es tracta d’aconseguir totes les cartes que construeixen un esquelet amb els ossos sencers o un esquelet amb els ossos trencats. Un cop aconseguit el grup podràs optar aconseguir un altre.
ORDENACIÓ
Speed cups (Mercurio)
Aquest joc de cartes es juga amb cubilets de colors que té cada jugador/a.
En les cartes apareixen il·lustracions en vertical i altres en horitzontal on es representen objectes amb sis colors diferents en un ordre concret. Cada jugador haurà de representar aquest ordre de colors amb el cubilets en la posició i ordre que s’expressi en la carta que s’hagi girat.
El primer que ha fet la representació amb els cubilets toca el timbre central i es queda amb la carta. El guanyador o guanyadora serà aquell/a que hagi obtingut més cartes.
Si es juga amb parelles cada jugador pot agafar dos col·leccions de cubilets i un cop representat el patró de la carta es pot repetir una nova vegada creant una sèrie.
Una noia em va explicar que havia vist en un Centre cívic de Barcelona que jugaven aquest joc a l’exterior amb galledes grosses pintades dels diferents colors dels cubilets/il·lustracions i la proposta oferia una dinàmica molt divertida.
Batanimo (Djeco)
Aquest joc de cartes es juga tipus batalla. Es reparteixen les cartes entre els jugadors i cadascú destapa la carta que té al cim del seu piló es mirà les dimensions dels animals que han aparegut i el que té l’animal de mida més gran es queda amb les cartes destapades.
En cas que hi hagi un empat… el jugadors que han empatat tornen a destapar una nova carta i guanyarà el que mostri l’animal més gran
Si voleu podeu deixar opcional el motiu de guanyar… hi ha dies que guanya l’animal més gran i d’altres que guanya qui mostra l’animal més petit.
Aquest joc de cartes em recorda a una versió simplificada dels famosos jocs de cartes anomenats “Desafio Naturaleza” que omplen d’alegria el joc dels infants de primària.