Qui ja em coneix, a través dels meus escrits en aquesta web, pot intuir que tots els contextos de biologia em vinculen amb els meus primers estudis acaronant el meu passat. M’encanta que la matemàtica s’abraci aquesta altra àrea del coneixement.
Aquesta vegada va de taurons. Aquestes meravelloses criatures que vinculades en el nostre imaginari a la por, molt alienes al nostre entorn (tot i que als països catalans en tenim algunes espècies), ocupant un medi que no és el nostre, amb formes tan diverses i mides tan variables captiven la curiositat i l’interès dels infants.
He comprat un tub de la casa SAFARI amb diferents miniatures de taurons preciosos. Aquestes no són fetes a escala amb el qual semblen que comparteixin mides i que l’únic element de diferenciació sigui la forma… però no és així! Els infants s’enfronten amb aquesta proposta a un repte d’ordre i classificació fixant-se amb les mesures de la massa i la longitud.
Sense desig de fer cap mena de promoció simplement en símbol d’agraïment per la seva generositat. Des de la web Mumuchu on es poden comprar materials Montessori preciosos he imprès de forma gratuïta les targetes associades a cada miniatura. Jo he afegit a l’anvers de cada targeta la mitjana de la longitud i de la massa de cada espècie així com el seu nom en català. Les magnituds de les mesures fan que la proposta es pugui dur a terme quan els infants en numeració hagin comprés quantitats per sobre de la unitat de miler.
Amb aquest material com a base d’experimentació tridimensional. Oferir volum a les propostes és tan important!!!. He redactat un nou bloc de passos que guien la vivència perquè aquesta pugui ser realitzada de forma autònoma si els infants ja han consolidat les habilitats proposades.
Descric a continuació el viatge suggerit així si us agrada el podeu copiar o traçar amb el vostre color…
– Aparellar cada miniatura amb la seva targeta fixant-se amb la forma de les aletes, taques, color, etc.
– Ordenar les masses de les diferents espècies.
– Ordenar en una recta numèrica donada les longituds de les diferents espècies.
– Classificar en la taula de doble entrada elaborada (longitud/massa) les diferents espècies.
La classificació en doble entrada permet contemplar de forma conjunta les dues mesures i poder fer observacions que per separat no es contemplen tan fàcilment.
Com sempre desitjo que l’entrada us enamori i us animi a donar-li vida entre les mans dels vostres alumnes.